# How many pills

by shavonda
(spring)

2.5mg warfarin pill the directions say you give 2.0mg pill Monday Tuesday and Wednesday and 0.5mg on Thursday Friday Saturday Sunday for four weeks twice a day. How many pills would you dispense?

### Comments for How many pills

 pht by: Anonymous 564 pills

 student by: Anonymous 25/2=1.25x3=3.75 then2.5/0.5=5x4=20x30=600 then add 3.75= 604 pills and that how I calculated

 Check with the pharmacy manager by: Jerry This question is horribly written, and there is far too much room for error. Nonetheless, in this case, you would probably dispense two different bottles of pills. In one, there would be 2mg Warfarin pills for the M/Tu/Wed and then 1mg Warfarin pills in the other for the Tr/Fri/Sat/Sun with directions to take a half at each dosage. But, s00oo many things are not clear in this question !

 Anonomous contributor by: Anonymous The answer is 420 pills

 Warfarin Qty dispensed Answer by: Don If you read the question correctly, we need to determine how many Warfarin pills need to be dispensed: 3 pills/wkly (M,T,W) of 2mg qd= 12 pills/30days4x2 (bid) pills/wkly (R,F,Sa,Su) =8x4 =32/30daysTotal pills 2.0mg = 12qty & 0.5mg = 32qty

 a guess. by: Anonymous Don't know if this is right, but I tried my hand at this problem. 2mg bid tiw is 12mg. And 0.5 mg bid four times weekly is 4mg. 12mg + 4mg = 16mg. 16mg x 4 weeks is 64mg. 64mg/2.5 mg = 25.6 pills. Which would mean 26 pills are to be dispensed. Again, this is a guess. I could be wrong.

 I'd find a new doctor by: Kathryn As this scenario would never happen.

 pills by: Anonymous 56 pills at 2 daily for 28 days. The question asks for total number of pills.

 40 pills by: Anonymous 2mg (M-T-W) =3 pills x 2 per day/week= 6pills/week0.5mg (TH-F-SAT-SUN) = 2pills of 1mg x 2 per day/week= 4pills/weekTherefore:10pills/ week x 4 weeks= 40pills

 How many pills by: Anonymous What is the right answer?

 How many pills? by: Anonymous 2.5mg Warfarin pill the directions say you give 2.0mg pill Monday Tuesday and Wednesday and 0.5mg on Thursday Friday Saturday Sunday for four weeks twice a day. How many pills would you dispense?What is the right answer?2x3x2=12.5x4x2=412+4=1616 for one week16x3=48Is this the right answer?

 Simple Math - don't overthink by: Anonymous There are 7 days in a week. Taking pills 2 x's a day = 14 pills in 1 week, x 4 weeks= 56 pills.Specific: 2.5 mg (3 days a week x twice day) = 6 (taken for 4 weeks) x4 ~~~~~~~ 2.5 mg = 24 0.5 mg (4 days week x twice day) = 8 (taken for 4 weeks) x4 ~~~~~~~ 0.5 mg = 32 TOTAL PILLS DISPENSED = 56

 28 pills by: Anonymous The way I read it, 2.0 mg is only being taken once a day on Monday, Tuesday and Wednesday. Therefore, there will be a total of 12 pills distributed for the 2.0 mgEQUATION:(Mon., Tue., Wed.) 3days a week x 4 weeks = 12 2.0mg--Now with the 0.5mg of Warfarin you would have to distribute 1.0mg to the patient because Warfarin (from my experience) does not come in a 0.5mg. You would then write on the medicine bottle to have the patient cut the pill in half. In that case, since they will be taking 0.5mg twice a day basically that will equal a total of 1.0mg which then means you'll only need to give them a TOTAL of 16 pills for the 1.0mg Warfarin pillsEQUATION:(Thru., Fri., Sat., Sun.) 4days x 4 weeks = 16or to make it look more understandable:Thru. 0.5mg + 0.5mg (b.i.d [twice a day]) = 1.0+Fri. 0.5mg + 0.5mg (b.i.d [twice a day]) = 1.0+Sat. 0.5mg + 0.5mg (b.i.d [twice a day]) = 1.0+Sun. 0.5mg + 0.5mg (b.i.d [twice a day]) = 1.0-----------------------------------------------equals = 4mg a week x 4 weeks ------------- 16 total 1.0 mg pills then you add the 12 2.0 pillsand you should get 28 total pills