# IV dosage question

by Sherri
(Raleigh,NC)

A nurse has increased a lidocaine infusion of 2g in 250 mL D5W to 30 mL / hr to control the patient's dysrhythmia. How many milligrams per minute should he report is ow nbeing delivered?
A) 2
B) 3
C) 4
D) 5

4 is supposedly the answer, can someone please walk through this with me on how to get 4 as the answer?

### Comments for IV dosage question

 Explain please by: Tahanni Hello, I don't really know where to begin for this question can you please explain it? Thank you

 Solved by: Anonymous You would first convert 2g into milligrams and 1 hour into 60 minsthen you divide 2000mg by 250ml multiply by 30 ml and divide by 60 mins your answer should be 42000mg/250ml *30ml/60mins=4

 how many MG in minutes answer is 4 by: Anonymous 30ml/hr x 2g/250ml = 0.24g/hr then convert to mg/min 240mg/60min = 4

 Dimensional Analysis method by: chris Given: 2g/250mL; 30mL/hr;Want: mg/minSet up:Want convert convert to mg to minmg 2g 1000mg 30mL 1hr mg-- = -- x ------ x ----- x ----- = 4 ---min 250mL 1g hr 60min min2x1000x30x1 60000------------ = ----- = 4250x1x1x60 15000I like using DA since only one step, butmany ppl do not; personal preference. Usewhat works for you - don't force one systemover another.

 Help? by: Anonymous I keep doing this equation and ending up with the answer being 2...divide 2000mg by 250ml = 4mg/ml4mg/ml X 30ml/hr = 120mg/ 60mn 120 / 60 = 2mg / minWhat am I missing???

 RE: Help? by: Chris You got it, just a math error....quote"divide 2000mg by 250ml = 4mg/ml<--error4mg/ml X 30ml/hr = 120mg/ 60mn 120 / 60 = 2mg / minWhat am I missing???"divide 2000mg by 250ml = 4mg/mlThis equals 8, not 42000/250=200/25=88mg/ml x30ml/hr=240mg/hr240mg/hr x 1hr/60min = 4mg/hrrds,chris

 THANK YOU by: Anonymous Wow. Do I ever feel silly. I did it wrong 3 times!! Thank you so much for correcting me. You saved me a lot of head banging ;)

 Student by: Fatin 2g in 250mL2 g =2ooo mg2ooo mg/25o mL : x/ 3o mL250x=2000x30X=60000/250X=240 mg in 30mL / hr thats mean240\60(1hr)4mg / min

 iv dose by: Anonymous Isn't it 2ml=2gm and 30ml for 60 min so per min it is 2ml if added 2ml and if you add 2ml = 2ml dose incresed comes 4 ?