IV Math question

by Patricia Young

An IV has been ordered to run for 4 hours at 10gtt/min with a drop factor of 20ggt/ml. The solution in the bag is 750mg of active drug dissolved in 5L of D5NS. How many mg of the active drug will the patient receive in two hours?

Could someone help me?

 Math question by: Patricia I'm sorry I made a mistake, it is 0.5L instead of 5L.

 Heres my thoughts by: Anonymous I just passed the PTCB exam using this website along with a study book and another website to gain maximum practice, knowledge and strategies. The questions on here are actually more complex (not really harder) than the actual exam. After working it out myself I came to answer of 36.9mg in 2 hours. Ive also noticed that sometimes the answer to the exams are there, but the website has the wrong answer choice/letter selected (I researched some of the answers). See if 36.9mg was an answer choice. IF NOT I'm confused to. I'm going to keep reworking the problem for my knowledge. If 36.9mg IS AN ANSWER CHOICE....reply/post back and I will show you how I arrived at that answer.

 Did you post the question wrong? by: Anonymous BTW - THIS QUESTION IS NOT IN ANY OF THE PRACTICE OR REGULAR EXAMS - WAS POSTED BY A VISITOR.ANYHOW, HERE'S THE MATH:2 hours = 120 minutes(120min) x (10gttmin) = 1200gtt infused1200gtt--------- = 60mL20gtt/ml- x - - - - 750mg------ = ---------- 60mL - - 5000mLX = 9mgThe answer is 9mg**ARE YOU SURE THAT IT WASN'T 0.5L OF D5NS?***

 Here' my thoughts post by: Anonymous Yes, please show how you got that?

 IV Math question by: Anonymous Can someone post a process correctly and completely done? This example is not complete and is confusing.y

 Problem Re-Typed by: Anonymous An I.V. drip has been ordered to run: 4hrs at 10gtt/min with a drop factor of 20gtt/ml. The sol. in the bag is 750mg of drug dissolved in .5 of D5NS. How many mg of the active drug will the patient receive in 2hours?

 My decision by: Anonymous Using the formula-gtt/min=volume*flow set (gtt/ml)/min (hour)_________-________-1. How many ml we will spend for 2 hours10 gtt/min=x ml*20 gtt/ml/ 2hours*60 minx=10*2*60/20 x=1200/20x=60 ml2. How many mg in 60 ml0,5L=500 ml500 ml- 750 mg60 ml-x mgx=60*750/500x=45000/500x=90mg

 easier method by: Anonymous 750/500*20=.075(multiplying the denominator by the 20 converts the drops/ml to drop/mg) then:.075*10 (drop factor)=.75then account for time:.75*120minutes=90

 another way by: Brad Wojcik, Pharm D I think it is best to set the problem up with all of your units so that you can be sure you have done it correctly and so that someone else can check your work easily. You are starting with hours and have to end up with mg.2h(60min/h)(10gtt/min)(1ml/20gtt)(750ml/0.5L)(1L/1000ml)= 90 mg

 Listen to Dr. Brad by: Anonymous He's always right.Watch his YouTube videos for tutorials.

 confused by: confused Can someone show a different way to solve this problem ?

 the answers is 90mg by: Anonymous IG16 mg/h=750mg/500mlx1ml/20gttx10gtt/1minx60min/1hx2mg/l =90mg

 Simple Steps to Follow by: Anonymous (4 hrs) x (60 mins / 1 hr) x (10 gtts / min) x (mL / 20 gtts) x (750 mg / 500 mL) = 180 mg 180 is for 4 hours. Divide by 2 to get 2 hours. 180mg / 2 = 90 mg

 iv by: Anonymous step 1. find total drops10gtt/min * 240 min (4hrs) = 2400 gtt step 2. find ml20gtt/?ml = 2400gt2400gtt/20gtt = 120mlstep 3. 750mg/500ml = 1.5mg/ml * (120ml/2 which is 60mg) since it's asking for a 2hr period= 90ml